Un clar exemple de federalisme: el FEIL 2009


El passat 20 de desembre es va reinaugurar una de les obres corresponents als 3936 projectes finançats a Catalunya pel Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL) 2009: la Plaça dels Reis Catòlics, al barri del Poblenou de Pineda de Mar.


Va ser un esdeveniment festiu, amb una bona participació dels veïns i llurs associacions. Aquest acte ens permet fer un balanç provisional del que ha significat el FEIL 2009.

De fet, es tracta d’una de les mesures del Pla E del Govern d’Espanya amb un impacte més ràpid, on s’han assolit abastament tots els objectius fixats: generar ocupació i millorar l’espai públic i els equipaments dels nostre municipis.

Ha estat un clar exemple de “pla federal” entre el Govern i tots els ajuntaments dels país, la qual cosa l’ha convertit, per a la consecució dels esmentats objectius, en un instrument de la màxima capil•laritat i adaptació a les realitats diverses que configuren Espanya. Un mesura que ha generat consens i una valoració molt positiva per part d’ajuntaments, sindicats majoritaris i empresaris, directament implicats en la seva gestió. També ha deixat palesa l’agilitat de l’administració electrònica, generalitzant l’accés a la mateixa de tots els ajuntaments i tramitant els prop de quatre mil projectes sense moure un sol paper.

Dels 8.000 milions d’euros, els ajuntaments catalans n’hauran gestionat 1.276.152.984 euros, que han donat ocupació a 59.231 treballadors, dels que 22.010 són de nova ocupació i 37.221integrades i que han mantingut el lloc de treball. Les previsions eren generar ocupació per a 40.939 treballadors, el que significa que s’ha incrementat en més d’un 44 per cent l’objectiu fixat.

Als ajuntaments, en la seva immensa majoria, els ha permès avançar inversions que, en cas contrari, difícilment haguessin pogut abordar en un espai de temps tant curt, alhora que millorar notablement els serveis als ciutadans. En definitiva, a la majoria els ha permès assolir els objectius del mandat, tot i patir una situació financera difícil. La majoria de projectes s’han executat dins de termini i solament 60 dels 3936 de tot Catalunya han estat prorrogats, la qual cosa diu molt de la capacitat de gestió municipal que, llevat d’alguna excepció negativa, han complert amb els compromisos adquirits.

L’any vinent hi haurà continuïtat amb el Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local, que pels ajuntaments catalans representa una aportació de 796.110.993 euros. Serà una nova ocasió per posar de manifest l’eficàcia de les mesures que adopten aquest model federal al que m’he referit, entre el Govern d’Espanya i els ajuntaments, sense intermediaris que no aportin valor afegit al producte final. És l’eficàcia que els ciutadans i ciutadanes demanden dels seus governs. És la política que entenen i defensen. El demés són paraules.

Comentaris

Víctor Cerveto ha dit…
I resulta evident, de totes totes, que pels ajuntaments això representa una mesura altament positiva pel que fa a la creació d'ocupació, millora de les infraestructures i serveis als ciutadans. Sempre hi ha, és clar, qui no ho vol veure.

Una abraçada!

Entrades populars