"Som catalans, i per tant socialistes catalans; com a catalans socialistes, i com a socialistes, catalans”.



Aquest divendres, els socialistes del Maresme vàrem celebrar, a Canet de Mar, 30 anys d’ajuntaments democràtics.


Va ser un moment de celebració i d’homenatge als companys i companyes que han contribuït, amb el seu esforç i dedicació, a fer realitat la transformació dels nostres pobles i ciutats, elements bàsics de l’acció política entesa com l’art de gestionar l’espai públic que compartim.

Dins d’aquest procés, va quedar palès que els socialistes hem estat el “pal de paller” del municipalisme català i maresmenc. La concepció que tenim de la política ens ha portat a desenvolupar-la des de la proximitat, escoltant a la gent i obrint els ajuntaments a la participació ciutadana, millorant els serveis públics i innovant en el model de poble i ciutat, adaptant-los a les demandes d’una societat que ha canviat i continua canviant molt ràpidament. En definitiva, hem portat i portem a terme un projecte polític fidel als nostres valors de llibertat, igualtat, solidaritat i justícia social, i impregnat de la nostra naturalesa democràtica, socialista i catalanista.

Precisament per tot això, davant l’actual situació de crisi econòmica que patim, la prioritat dels socialistes és la lluita per sortit d’aquesta crisi que ens ha portat el liberalisme salvatge de la dreta i pal•liar els seus efectes negatius per a persones i empreses. Les mesures han estat explicades abastament des dels ajuntaments on governem, des del Govern de la Generalitat i des del Govern d’Espanya. Ho fem i ho farem malgrat les traves que hi posa aquesta dreta que n’és la causant, més preocupada pels seus interessos partidaris i amb la vista posada únicament en les properes convocatòries electorals i no en la gent que la pateix. Un cop més, els valors marquen diferencies substancials entre uns i altres.
Aquesta prioritat i el nostre genoma democràtic, socialista i catalanista també ens ha de portar a rebutjar de pla l’aventura independentista a la que alguns pretenen llençar el nostre poble.
En primer lloc, per la forma en que ho fan. No es pot implicar una institució bàsica per la democràcia, com és un ajuntament, en assumptes que clarament no son de la seva competència. No s’hi valen excuses de mal pagador, com la de donar participació a la gent. En democràcia, els mecanismes de participació hi són a cabassos i els utilitzem cada cop que s’activen per qui té la capacitat de fer-ho. Totes les opinions hi caben mentre no persegueixin fins il•lícits, amb una sola limitació: respectar les regles del joc i no vulnerar-les a conveniència. Qui dictamina si el comportament de les persones i les institucions s’ajusta a dret només són els Jutges i els Tribunals, no pas les proclames demagògiques dels seus convocants. Almenys, en un Estat social i democràtic de Dret com el nostre.
Aquesta va ser i és l’opinió expressada pels nostres companys na Rosa i en Santi a l’ajuntament d’Arenys de Munt. Fer-ho els ha comportat molts problemes i amenaces. La coherència amb els compromisos politics a voltes no és fàcil. Per això els hem de donar tot el nostre suport i reconeixement, pel seu compromís de treballar pel poble des de la legalitat i en base al nostre projecte socialista i catalanista. Han transmès a la societat aquells valors que s’espera de nosaltres.
També els volem agrair que ens ofereixen un cop més l’oportunitat de manifestar amb contundència que defensar Catalunya és defensar l’Estatut sense reserves, desplegant-ne totes les seves potencialitats.
Per tant, cridem un cop més a tots els partits catalans a que defensin l’Estatut per damunt d’interessos partidaris, com ho fem els socialistes, en lloc de llençar els nostre pobles i ciutats a una aventura independentista que no porta enlloc i ens afebleix com a poble.
En tot cas, no deixa de sorprendre que l’infanteria d’aquesta operació de consultes que s’ha posat en marxa a Arenys de Munt estigui constituïda bàsicament per militants d’organitzacions independentistes radicals que es reclamen d’esquerres.
L’afirmació no és gratuïta. Si apliquem a l’operació el vell aforisme romà “cui prodest” veurem clarament que “CiU prodest”. Una CiU que va intentar fer fracassar l’acord de finançament, que s’ha passat tot l’estiu jugant amb l’Estatut per amortitzar ràpidament l’èxit de l’acord i ara anima els catalans a abraçar la fe independentista per intentar acabar pactant amb el PP els governs de Catalunya i Espanya si això és possible.
És a dir, la dreta catalana, juntament amb l’espanyola, es freguen les mans pels rendiments electorals que esperen obtenir de tot aquest enrenou. Un cop més, la “passió” estratègica d’alguns és aprofitada pel tacticisme de la dreta.
Una dreta que ens insulta de forma grollera, equiparant-nos als feixistes. Les pintades al nostre local d’Arenys de Munt i les declaracions d’un dirigent de CiU, no desautoritzades per Artur Mas ho posen de manifest. Senzillament, com va dir un diputat d’ERC, aquesta bestiesa és insult a la intel•ligència.
Els socialistes som fidels a la nostra tradició i a les resolucions congressuals que defineixen, com he comentat, el nostre genoma polític: Catalunya, democràcia i socialisme. Com a mostra, recordem Manuel Serra i Moret, l’any 1923, en la constitució de la Unió Socialista de Catalunya, afirmava: “Ens ofendré aquell que ens digui nacionalistes catalans. No. Nosaltres no som nacionalistes. Som catalans, i per tant socialistes catalans; com a catalans socialistes, i com a socialistes, catalans”.





Comentaris

Víctor Cerveto ha dit…
Que el liberalisme salvatge al qual et refereixes, ens ha portat a aquesta situació, és tan innegable com que hi ha nit i dia. Però el més preocupant de tot és, al meu entendre, el gir que la dreta li vol donar a l'assumpte atacant els què, d'una manera o d'una altra estem treballant per a reconduir la situació, posant-nos pals a les rodes i seguint el lema que diu "Com pitjor, millor".

Una abraçada

Entrades populars