Barcelona acollirà el Centre d'Avaluació i Avisos de Tempestes de Sorra i Pols Atmosfèriques per a Europa, Nord d'África i Orient Mitjà


Avui ha tingut lloc la firma del conveni entre l'Agència Estatal de Meteorologia i el Centre Nacional de Supercomputació pel qual Barcelona acollirà la seu del Centre d'Avaluació i Avisos de Tempestes de Sorra i Pols Atmosfèric per a Europa, Nord de l'Àfrica i Orient Mitjà.
 Amb la firma d'aquest conveni, la ciutat comtal es converteix en una de les dues seus, - l'altra és Pequín, en què ja està funcionant un centre de predicció en aquesta matèria - del projecte desenvolupat per l'Organització Meteorològica Mundial per dur a terme la vigilància continuada i la predicció del contingut de sorra i pols en l'atmosfera.
 
La pols i la sorra atmosfèriques constitueixen un important factor de risc per al medi ambient i la salut i un element negatiu per a sectors com l'agricultura i el transport aeri. Per contra, el seu paper en el transport de nutrients minerals afavoreix el desenvolupament dels ecosistemes marins i de la pesca. D'altra banda, els climatòlegs estan convençuts de que la pols i la sorra representen un factor clau per comprendre el canvi climàtic.

El Centre de Barcelona concentrarà i processarà productes d'observació procedent tant d'estacions terrestres com de satèl·lits. En aquest sentit, existeixen ja acords de cooperació amb l'Agència Espacial Europea i amb EUMETSAT, el consorci europeu per a l'explotació de satèl·lits meteorològics.

Concentrarà també productes obtinguts a partir de models numèrics de predicció. Una vegada processada, aquesta informació permetrà realitzar pronòstics més precisos i a més afluixo termini del contingut atmosfèric de pols i sorra.

Els productes elaborats al Centre de Barcelona permetran una millor avaluació dels nivells de qualitat de l'aire a Europa. Tanmateix, aquesta informació és especialment important per als països africans del Sàhara i del Sahel, on les tempestes de pols i sorra constitueixen un gravíssim problema sanitari, a més d'un important llast per al desenvolupament d'alguns sectors econòmics.

En aquest aspecte, se n'ha recordat la col·laboració amb diferents programes de l'Organització Mundial de la Salut, en particular amb MERIT, un projecte destinat a reduir els estralls que la meningitis causa cada any a l'Àfrica subsahariana.

Comentaris

Entrades populars