Recordant la meva intervenció de comiat el Dia de la Policia 2011


“Al llarg d’aquests anys m’han sentit parlar molt de sumar. Les amenaces globals no tenen altra resposta possible que el treball en xarxa dels dispositius de seguretat. Però més enllà de la seguretat, també forma part de la meva concepció de la política, com l’art de gestionar l’espai públic que compartim, que requereix posar sempre el focus de l’atenció més en el que ens uneix que en el que ens separa. Cadascú té una missió assignada i, més que competir, han de compartir, perquè els ciutadans als que serveixen són els mateixos”


“Sempre he defensat que els càrrecs polítics s’han d’assumir com un encàrrec temporal i amb clara vocació de servei. Només entesos d’aquesta forma, podem abordar amb garanties d’èxit la gestió del canvi i la millora permanent de l’administració pública”

 

Autoritats, Membres del Cos Nacional de Policia, de la Guardia Civil, dels Mossos d’Esquadra i de les Policies Locals

Familiars, amics, senyores i senyors.

En este día de la Policía, para mí un tanto especial, quiero iniciar mi intervención con la cordial felicitación a los hombres y mujeres que integran el Cuerpo Nacional de Policía en Cataluña, a los Cuerpos Generales y al personal Laboral.

Felicitación que, como siempre, extiendo de manera muy especial a sus familias, ampliamente representadas en esta sala, por su comprensión, apoyo y paciencia, que son elementos clave para el éxito en el quehacer profesional de los policías.

 Mi enhorabuena también la hago extensiva a los condecorados del Cuerpo Nacional de Policía, de otros cuerpos policiales, a representantes de Instituciones y de la seguridad privada, así como a los particulares que con sus destacadas actuaciones, colaboración y méritos excepcionales han contribuido al éxito del trabajo policial.

Todos ellos son merecedores de un reconocimiento público por sus cualidades personales, sus aptitudes, sus actitudes y su capacidad de sacrificio, asumiendo siempre todas las responsabilidades necesarias para garantizar a los ciudadanos de Cataluña los derechos y libertades que la Constitución les reconoce. En definitiva, trabajando para garantizar la seguridad integral a la que tantas veces me he referido.

Vull aprofitar aquesta immillorable oportunitat per compartir amb vostès algunes reflexions sobre les tasques  que porta a terme al Cos Nacional de Policia al servei de la societat catalana. Son unes reflexions que tenen el seu origen en la privilegiada posició que tinc; d'una  banda  com  a ciutadà interessat en els temes de la seguretat i, de l’altra, com a màxim responsable dels cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya.

La tasca professional d'un policia implica la formació permanent, una especial vocació de servei públic i la plena integració a la societat a la qual serveix.

Crec que aquests elements es donen plenament en el Cos Nacional de Policia, i que fonamenten l’èxit de les seves actuacions, en el marc de les seves competències, sumant esforços amb altres cossos policials.

Al llarg d’aquests anys m’han sentit parlar molt de sumar. 

 Des del punt de vista de la seguretat ho he justificat sobradament, any rere any. Les amenaces globals no tenen altra resposta possible que el treball en xarxa dels dispositius de seguretat. 

Però més enllà de la seguretat, també forma part de la meva concepció de la política, com l’art de gestionar l’espai públic que compartim, que requereix posar sempre el focus de l’atenció més en el que ens uneix que en el que ens separa. 

I encara més en un Estat com el nostre, altament descentralitzat, en el que els poders públics ja no funcionen només pel principi de jerarquia, sinó cada cop més pels de la col·laboració i la cooperació. 

Cadascú té una missió assignada i, més que competir, han de compartir, amb plena lleialtat, perquè els ciutadans als que serveixen són els mateixos. Al mateix ciutadà l’afecten per igual les decisions que adopta, tant el Govern d’Espanya, o el de la Generalitat de Catalunya, el del seu Ajuntament o la Unió Europea. Ningú és més que ningú i tots tenim una missió assignada, que complirem amb més eficàcia, més eficiència i qualitat si apliquem correctament aquests principis.

La Prefectura Superior de Policia de Catalunya en el seu conjunt manté un any més un excel·lent nivell en les matèries que li són pròpies.   La lluita contra el terrorisme, contra la delinqüència organitzada, contra  el tràfic d'éssers humans, contra l'explotació sexual i laboral, la pornografia infantil, el narcotràfic a gran escala, per posar alguns exemples, ajuden a garantir i mantenir les normes de convivència democràtica en una societat més lliure

El treball no l’han fet sols. Com he comentat, l'eficàcia policial requereix del concurs de l'actuació de jutges i tribunals, de fiscals, del treball coordinat amb els diferents cossos policials i de la cooperació internacional.

Ho he comentat en altres ocasions: La societat actual està definida per transformacions ràpides i contínues, d'un abast impensable fa molt poc temps; el seu constant ritme i la seva dimensió fan que aquestes transformacions adquireixin  un caràcter global.

Tot plegat genera nous problemes per a la seguretat pública, nous reptes pels responsables de la mateixa, que tenen l’adequada desposta mercès a la gran professionalitat dels seus components, als mitjans i equipaments amb els que compten, la utilització de noves tecnologies i l’especialització dels seus membres; tasques que han estat impulsades pel Govern d’Espanya i que es contemplen al seu Pla Estratègic.

En aquesta línia de millora, voldria fer esment especial al projecte del complex policial de La Verneda. He viscut a primera línia la seva gestació, gens fàcil, i he esmerçat totes les meves energies perquè el Cos Nacional de Policia disposés d’unes instal·lacions adients al nivell dels professionals que l’integren.

Ben aviat disposaran d’una nova seu que millora substancialment l’entorn urbanístic, ofereix serveis de proximitat als ciutadans, com les oficines de documentació, i allotjarà els serveis de les Brigades operatives que tant bona feina fan i que avui ens ha recordat el Cap Superior de Policia.

Els he dit al començament que avui era un dia especial per a mi. A diferència d’altres anys, voldria aprofitar l’acte per acomiadar-me, doncs la meva missió com a màxim responsable dels cossos i forces de seguretat de l’Estat a Catalunya, d’aquí a molts pocs dies tocarà a la seva fi. 

Sempre he defensat que els càrrecs polítics s’han d’assumir com un encàrrec temporal i amb clara vocació de servei. Només entesos d’aquesta forma, podem abordar amb garanties d’èxit la gestió del canvi i la millora permanent de l’administració pública. 

Aquesta visió també ens obliga a fer balanç de la tasca portada a terme. Una tasca que requereix equip. En l’àmbit de la seguretat, els membres del Cos Nacional de Policia, juntament amb la Guardia Civil, han estat el meu equip. També ho han estat els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, les Policies Locals i els Serveis d’Emergències quan han calgut dispositius especials que requerien el seu concurs. A tots ell vull mostrar el meu agraïment. Vostès han fet possible que el balanç d’aquest període, que va començar el maig del 2004, sigui altament positiu. Avui no podia deixar passar l’ocasió per fer-ho palès, per agrair-los la seva col·laboració i la seva enorme professionalitat. I per fer-los saber que, allà on em porti el destí de la política i la voluntat dels ciutadans, tindran una persona que els compren en la seva difícil i important feina, i que els ofereix el seu suport i la seva amistat.

Per acabar, no vull deixar de fer un acte de reconeixement i homenatge  a aquells professionals que els van precedir  i a aquells que ens han deixat. El treball de tots ells, juntament amb el seu, ha permès que la societat de la qual formem part  sigui  més lliure i més segura. Sempre conservarem un agraït record a tots ells

Els desitjo una magnífica festa de la Policia i que els acompanyi, ara i sempre, la sort i la felicitat. 

Moltes gràcies.

 

 



Comentaris

Entrades populars