El Palau de la Duana, un gran desconegut


De Govern Civil a Delegació del Govern


L'altre dia el vàrem presentar, a la Facultat de Nàutica, la meva antiga Escola.

Estic plenament convençut que el Palau de la Duana és un gran desconegut.


Es va contruir a finals del segle XVIII per ser destinat a Duana, al costat del Potal de Mar. Posteriorment va simultaniejar l'activitat duanera amb d'altres.


En qualsevol cas, l'activitat que l'ha marcat decisivament és la de Govern Civil.


Per aquest motiu, l'edifici projectat pel Comte de Roncalli ha esdevingut un privilegiat testimoni de moltes de les decisions i activitats polítiques amb una inqüestionable influència a la vida de la ciutat, al conjunt de la província de Barcelona i, més enllà, a tot Catalunya.


L'encàrrec que vaig fer a l'historiador Manel Risques pretén posar a l'abast de tothom un relat històric que ens permeti conèixer millor el nostre passat.


La publicació surt a la llum en uns moments en que s'estan portant a terme unes importants obres de reforma del Palau. Es tracta d'una intervenció integral destinada a reforçar algunes parts de la seva estructura, posar al dia totes les instal·lacions, restaurar les façanes i el pati interior, així com organitzar millor els espais per oferir uns serveis de més qualitat als ciutadans i ciutadanes que s'hi acostin.


El volem més funcional, amb un aspecte agradable i, sobretot, obert a la ciutat.


Totes aquestes iniciatives, a banda de millorar la presència i la integració dels nombrosos serveis que son competència del Govern d'Espanya a Catalunya, també esdevenen la nostra modesta contribució a la recuperació de la nostra memòria històrica, tasca que ja varem iniciar l'any 2005, amb la col·locació de la placa on hi figuren els Governadors de la República, única que mancava a la porxada del pati.

Comentaris

Entrades populars