La gestió política que ens reclamen els ciutadans
Ahir vaig ser a Bellaterra, participant a la cita anual del Màster en Lideratge per a la Gestió Política.
Portar a terme amb èxit la gestió política que demanda la nostra societat, té com premissa necessària que aquells i aquelles que aspiren a ocupar llocs de responsabilitat en les nostres institucions polítiques assumeixin una formació bàsica en coneixements, però també que els permeti adoptar les actituds i aptituds necessàries per gestionar el canvi constant que estem vivint.
Cal que entenguin, defensin i practiquin la política en el sentit més noble, si volem que la nostra societat avanci cohesionada cap un futur més lliure i pròsper. També és important que assumeixin que ocupar una responsabilitat política en democràcia implica tenir molt clara la seva naturalesa temporal. Representem els ciutadans mentre tenim la seva confiança. El que ha de moure la nostra acció és deixar les coses millor que com les varem trobar, i no passar per les institucions polítiques planejant i obtenint-ne rèdits sense aportar esforç.
Els vaig comentar que, com en tantes activitats humanes, la política requereix de persones joves. Els vaig aclarir que, com deia Mateo Alemán, “La juventud no es un tiempo de la vida, es un estado del espíritu”, i que es pot ser jove durant tota la vida. Però aquest esperit és necessari sempre per abordar amb èxit la tasca política, especialment en temps difícils com els que estem vivint en aquests moments.
En frase de Felipe González, “la política és l’art de gestionar l’espai públic que compartim”, i la meva experiència de 31 anys en les institucionals polítiques m’ha demostrat que la proximitat és un element clau per desenvolupar amb èxit i reconeixement dels ciutadans aquesta tasca política. Com ho és també disposar d’un projecte clar, que es desenvolupi amb eficàcia i eficiència.
La meva formació acadèmica i la pràctica professional com oficial de la marina mercant m’inclinen a definir algunes de les condicions per liderar un projecte polític: saber on anem, fixar bé el rumb, disposar de bona tripulació i una nau adequada per poder superar amb èxit els temporals que trobem en les nostre singladures i mirar lluny, tenint la capacitat de veure en l’horitzó allò que altres no saben veure-hi. Governar vol dir portar el timó de la nau. Una nau en la que tots hi som embarcats, volen o sense.
Cal definir objectius clars i assolir-los. Per això és tant important disposar d’instruments tècnics moderns i eficients al servei de les polítiques que pretén portar a terme un govern. Aquests instruments no son altres que la seva administració pública i els organismes i empreses que en depenen. Una administració que ha de transitar més ràpidament de la quantitat a la qualitat i amb la utilització a fons de les possibilitats que ens ofereix l’administració electrònica.
Estratègia i agilitat en la gestió és tot el contrari del que marca massa sovint l’acció política dels nostres dies: el tacticisme i l’anomenada “turbo política”, que comença i acaba amb l’obtenció d’un titular als mitjans de comunicació. Crear grans expectatives i no tenir la capacitat de convertir-les en una realitat tangible pels ciutadans, genera frustració i també allunyament de la política. Un allunyament que deixa en mans dels poderosos les regnes de la societat en detriment de la democràcia.
La aposta per l’estratègia implica definir clarament el projecte, la ideologia i els valors que l’informen. El meu projecte és el del PSC, partit en el que milito des de sempre. Un projecte que parteix de premisses clares: socialisme, catalanisme i federalisme. En alguna altra ocasió he citat Campalans i Serra i Moret per fonamentar aquesta afirmació, que en deixava exclòs explícitament el nacionalisme.
Aquests moments, en els que la desorientació política dels catalans i les catalanes es posa de manifest a causa de la crisi econòmica, els dèficits democràtics i les turbulències en les relacions Catalunya i la resta d’Espanya, alimentades pels nacionalismes de tota mena, reclamen que sapiguem explicar clarament el nostre projecte i portar-lo a bon port. No és fàcil, donat que, a les dificultats anteriorment descrites, cal afegir-hi el populisme de signe divers que està emergint i el panorama mediàtic que tenim a casa nostra. De totes maneres, governar, com he dit abans, implica portar ferm el timó de la nau i superar les dificultats. Tenim clar que el nostre projecte s’adreça a la immensa majoria de catalans i catalanes que aspiren a mirar lluny i veure en l’horitzó un futur de prosperitat i cohesió social que implica desplegar totes les nostre potencialitats com a país i apostar per viure junts en la diversitat.
Comentaris
Per cert enllaçaré el teu blog al meu.
Gràcies una vegada mes.